Plantar fasciit

Plantar fasciit - en smärtsam åkomma

Plantar faciit är en överbelastning på plantarsenan som sträcker sig under hålfoten.
Vi på Akilles hjälper dig med dina problem. Välkommen!

Symptom vid Plantar fasciit

Plantar fascia ett starkt ledband som fäster på hälbenets främre del och fram till tårna. Det som vi kallar ¨hälsporre¨ är ofta en smärta i ledbandets fäste och beror på överbelastning. Symtomen kommer smygande, det kan gå från ömhet i hälen till trötthet i fotvalvet, till att smärtan blir så kraftig att det inte går att stödja på hälen. Smärtan är som värst på morgonen, samt en stelhet i foten visar sig ofta de allra första stegen efter en längre stunds vila. Smärtan och stelheten beror ofta på att vadmuskel dragit ihop sig,

Orsak

Plantar fasciit är en överbelastning på plantarsenan som sträcker sig under hålfoten. Vi hjälper dig med dina problem. Både det höga och låga fotvalvet kan drabbas, överbelastning på hårda underlag, felaktiga skor. Det som då sker är att det blir smärre bristningar med kortvariga inflammationer i i den inre delen av senan fästning på hälbenet. Det gör ont direkt tryck under främre kanten av hälbenet. Röntgenundersökning visar oftast ingenting. Hälsporre är ett resttillstånd och inte en orsak.
Behandling av plantar fasciit

Personer med smärtsam plantar fascia bör behandlas med successivt stegrad rehabilitering.

Man bör titta på inre och yttre faktorer.
- Fotbäddar för att stödja upp fotvalvet, minska belastningen hälen.
- Undvik att gå barfota..
- Se över fotställningen av fötterna.hög eller lågt fotvalv eller pronation av foten
- Tejpning av plantar fascian 5-6 veckors
- Stretcha vadmuskeln på morgonen innan man stiger upp ur sängen
- Komma igång med cirkulationsövningar och rörelseträning. Specifika övningar efter din fottyp

Vi på Akilles kan hjälpa dig att ta fram övningar för din fottyp.

Förebyggande

Undvik skor med tunna sulor och skor utan dämpning. Välj rätt typ av skor vid aktiviteter. Vid början till smärta i hälarna vänta inte att söka hjälp eftersom plantar faciit är en smärtsam åkomma. Det som är viktigt att börja med själv är att undvika att gå barfota och använd en dämpad sko.

Vi hjälper dig med dina problem. Välkommen!

Hjälpmedel mot plantar faciit

Formgjutet fotbädd / Inlägg
Inlägg som minskar belastningen på hälen stödjer upp fotvalven. Stretchar senan på ett mjukt sätt och kan flyttas mellan skor.

Vi har precis vad dina fötter behöver

Vi har alla typer av behandlingar och produkter för dina fötter. Besök oss, mejla oss eller ring. Eller varför inte kika in i vår webshop?