Huden
Huden räknas som kroppens största och viktigaste organ. Den skyddar oss mot yttre påverkningar och håller styr på kroppens vätskebalans. Huden skyddar mot värme, köld, tryck smärta kemiska ämnen.
Huden består av tre lager
Överhuden
Överhuden, även kallad hornlaget, är det yttersta hudlagret och fungerar som kroppens sköld mot omvärlden. Det är 0,01 mm tjockt och består av ett tunt fettlager. I det undre skiktet som gränsar mot läderhuden sker tillväxten. Där bildas hudcellerna som skjuts uppåt och förändras i karaktär ju närmare hudytan de kommer. När hudcellerna dör, stöts de bort och nya uppstår. I genomsnitt förnyas hornlagret var 3-4 vecka. Cellerna på hudytan är döda och nöts bort i efterhand. Hornlagret innehåller dessutom pigmentceller som gör huden solbrun och skyddar oss mot ultravioletta strålar.
Läderhuden
Läderhuden är rik på nerver, blodkärl, lymfkärl svettkörtlar, talgkörtlar, hårsäckar och ett tjockt lager av bindväv. Läderhuden reglerar kroppstemperaturen och gör huden mjuk och smidig.
Underhuden
Underhuden är det innersta av hudens tre lager och förbinder huden med den underliggande vävnaden och strukturer som t.ex. muskler. Det mesta av underhuden består av fett, som både isolerar och skyddar våra organ mot slag. Underhuden fungerar som en vätskedepå, om den blir fylld uppstår det en svullnad.