Hudens anatomi

Skin layers2Huden räknas som kroppens största och viktigaste organ. Den skyddar oss mot yttre påverkningar och håller styr på kroppens vätskebalans. Huden skyddar mot värme, köld, tryck smärta kemiska ämnen.

Huden består av tre lager

ÖVERHUDEN

Överhuden, även kallad hornlaget, är det yttersta hudlagret och fungerar som kroppens sköld mot omvärlden. Det är 0,01 mm tjockt och består av ett tunt fettlager. I det undre skiktet som gränsar mot läderhuden sker tillväxten. Där bildas hudcellerna som skjuts uppåt och förändras i karaktär ju närmare hudytan de kommer. När hudcellerna dör, stöts de bort och nya uppstår. I genomsnitt förnyas hornlagret var 3-4 vecka. Cellerna på hudytan är döda och nöts bort i efterhand. Hornlagret innehåller dessutom pigmentceller som gör huden solbrun och skyddar oss mot ultravioletta strålar.

LÄDERHUDEN

Läderhuden är rik på nerver, blodkärl, lymfkärl svettkörtlar, talgkörtlar, hårsäckar och ett tjockt lager av bindväv. Läderhuden reglerar kroppstemperaturen och gör huden mjuk och smidig.

UNDERHUDEN

Underhuden är det innersta av hudens tre lager och förbinder huden med den underliggande vävnaden och strukturer som t.ex. muskler. Det mesta av underhuden består av fett, som både isolerar och skyddar våra organ mot slag. Underhuden fungerar som en vätskedepå, om den blir fylld uppstår det en svullnad.

Skador

Det är först när fötterna sätter stopp i vardagen, som många inser hur viktiga de är.

Läs mer

Behandlingar

Lämna vården av dina fötter till oss.
Vi tittar på helheten, orsak och verkan till dina problem. Vi jobbar även med förebyggande jobb.

Läs mer

Fotvårdsprodukter

I vår butik har vi ett brett soriment av fotvårdsprodukter. Allt från salvor och krämer till stödstrumpor och skor.

Läs mer

Professionell fotvård i Örnsköldsvik.

Vi på Akilles erbjuder professionell fotvård i Örnsköldsvik. Vi tittar på helheten, orsak och verkan till dina problem.
Ring idag och boka tid 0660 - 22 10 40. Det är nämligen det enklaste sättet att åstadkomma det vi hela tiden kämpar för: gladare fötter.