Hälsporre Inlägg - lindrar dina smärtor

HalsporreSymptom vid hälsporre

Under foten löper ledbandet mellan främre delen av hälbenet och tårna. Vid hälsporre känns smärtan oftast i området på främre delen av hälens insida. Man blir oftast väldigt öm vid belastning och tryck. Smärta och en stelhet visar sig ofta vid de första stegen man tar på morgonen. Eller efter en längre stunds vila kan en brännande känsla uppstå. Smärtan och stelheten blir ofta bättre när man har rört sig en stund för att senare öka och bli värre vid en längre tids belastning.På röntgen ser den ut som en tagg.Ibland kan det uppträda en irritation vid spetsen av sporren. detta kan ge en stark smärta och man kan uppleva en ristande, brännande känsla i hälen. Man ser ingen förändring utanpå huden 

Orsak

Hälsporre uppkommer av en längre tids felaktig belastning av de stora senytorna under fotsulan (se Plantar fasciit). Detta ger upphov till smärtor i hälen. När kroppen försöker reparera återkommande småskador börjar kroppen lagra in kalk vid senfästet på hälbenet. Då börjar det bildas en så kallad hälsporre. Det är därför viktigt att man så tidigt som möjligt bryter denna process så att inte hälsporren hinner utvecklas.Skadan och besvären är vanligast hos personer med höga fotvalv, men även dom som är plattfot kan drabbas.

Behandling av hälsporre

Behandlingen består av att minska på belastningen. Man bör försöka att röra på sig så man har en god cirkulation i foten så läkningsförmågan kan ske. Man bör titta över orsaken till att hälsporren uppkommit.
• Fotbäddar eller inlägg minska belastningen
• Undvik att gå barfota.
• Tejpning av plantarfascian
• Stötvågsbehandling.
• Fotgymnastik för att öka flexibiliteten och blodgenomströmningen.

Förebyggande

Undvik tunnare sulor och för hårda skor. Undvik att vara barfota och använd väl dämpande skor med hårda hälkappor

Hjälpmedel mot hälsporre

Hälsporre uppkommer av en längre tids felaktig belastning och då kan ett hälsporre inlägg vara nödvändigt. Boka tid så hjälper vi dig. Välkommen!

UTPROVADE FOTBÄDDAR

Inlägg som flyttas mellan olika skor, minskar belastningen på hälen och stödjer fotvalven. Fotbädden ger ett jämn tryck över hela foten.

Skador

Det är först när fötterna sätter stopp i vardagen, som många inser hur viktiga de är.

Läs mer

Behandlingar

Lämna vården av dina fötter till oss.
Vi tittar på helheten, orsak och verkan till dina problem. Vi jobbar även med förebyggande jobb.

Läs mer

Fotvårdsprodukter

I vår butik har vi ett brett soriment av fotvårdsprodukter. Allt från salvor och krämer till stödstrumpor och skor.

Läs mer

Professionell fotvård i Örnsköldsvik.

Vi på Akilles erbjuder professionell fotvård i Örnsköldsvik. Vi tittar på helheten, orsak och verkan till dina problem.
Ring idag och boka tid 0660 - 22 10 40. Det är nämligen det enklaste sättet att åstadkomma det vi hela tiden kämpar för: gladare fötter.