Vikten av ett bra skoval
Lena på Akilles Fotvård varnar för att ungdomars dåliga skoval kan ge besvär längre fram
Fotvård är mycket mer än bara dem som har problem.
Lokalytorna i centrala Örnsköldsvik har fördubblats, från 90 till 180 kvadratmeter, och här jobbar bland annat fyra fotterapeuter och två i butiken.
– Dels är behovet av det vi gör stort, dels har vi haft en så positiv utveckling att vi helt enkelt blev för trångbodda.
Många människor har problem med sina fötter och det är dessutom klokt att förebygga sådana genom att regelbundet få behandling och information om egenvård. Åtskilliga besvär som uppstår högre upp på kroppen – i knän, höfter och rygg till exempel – beror på fötterna.
– Och det är inte bara äldre människor som drabbas. Många unga människor går omkring i dåliga skor som kan ge stora problem längre fram, säger Lena och nämner Converse som ett avskräckande exempel.
– Den skomodellen har i det närmaste obefintlig stötdämpning. Jag blir ledsen när jag ser folk ha dem på sig för jag vet hur många som kommer att få trubbel med fotleder, knän, höfter och rygg på grund av dem längre fram i livet.
För de flesta som drabbas av besvär där fötterna är orsaken beror det på okunskap.
– Det kan handla om allt ifrån att inte veta hur man ska klippa tånaglarna för att slippa nageltrång till att just välja dåliga skor. Vi både behandlar och ger råd och provar ut inläggssulor som vi tillverkar själva, som justerar fötternas felställningar.
Det finns stora grupper som i regel har extra mycket bekymmer med sina fötter, till exempel diabetiker, reumatiker och psoriatiker.
Lena menar att en ökad satsning på fotvård skulle kunna minska sjukskrivningarna och därmed spara samhället mycket pengar och människor onödigt lidande.
– Samtidigt som allt fler behöver hjälp, är tillgången på utbildade fotterapeuter dålig. Det finns för få idag och många av dem som är verksamma går i pension inom de närmaste åren.
Därför startade Lena för snart fyra år sedan Norrlands fotterapeututbildning på Sjögatan. Det är en 1,5–årig YH-utbildning (yrkeshögskola) där dem som söker måste ha undersköterskeutbildning eller motsvarande som grund. Det är den enda utbildningen som finns i Norrland.
– Vi utbildar upp till 24 stycken i varje kull. Två grupper har gått ut och den tredje går ut nu vid jul. Vi har fått klartecken för en start till och jobbar med en ny ansökan i dagsläget. Många som gått utbildningen har fått anställning eller startat eget. Jag har själv anställt en av dem, säger Lena och har behov av fler.
Olof Wigren
2017-09-01